A japán Kasumi és olasz FK (Fazzini by Kuker) késeket 2019-től az Interfruit Kft. forgalmazza Magyarországon. Honlapunkat a legismertebb japán késtípusról (santoku) neveztük el.
A kasumi szó jelentése köd, a szó a damaszkolt kések felületének tónusára (is) utal. A Kasumi kések gyártója a Sumikama Cutlery Mfg. Co., Ltd. A cég a japán késgyártás "fővárosában" (Sakai City, Osaka) működik 1916 óta, jelenleg Takashi Sumikama irányításával.
A Kasumi kések specialitása a katanákat idéző kézi konvex élezés (hamaguri-ha), az élszalag nem különül el markánsan, a penge oldala mentes a törésektől. A kések a gyárból kikerülve borotválnak és a konvex élprofil miatt kevésbé érzékenyek a mikrosérülésekre, mint a széles gépi élszalaggal ellátott termékek. Természetesen ezeket is ésszel kell használni, hiszen a magas minőségű acélokból készülő japán kések pengéje általában vékonyabb, mint az európai termékeké.
Az FK (Fazzini by Kuker) márka a metszőollóban a világ szűk élvonalába tartozó veronai Kuker cég új projektje. Az FK márka kései minőségi hengerelt rozsdamentes acélból készülnek és kedvező ár/érték arányú európai alternatívát kínálnak a japán késekkel szemben. A Linea Rivettata sorozat  darabjainak nyele szegecselt, a nyél anyaga rendkívül kemény esztergálható műanyag (POM = polioximetilén).
Minden fontosabb késből és fenőkőből tartunk készletet, de időnként egyes típusok hiányozhatnak. A részletes árlistán csillaggal jelölt kések rendelhetők, de a beérkezés pontos időpontja bizonytalan, a várakozási idő több hónap.


Késtípusok

Utility (petty) 90-150 mm: kicsi univerzális kés zöldségek és gyümölcsök hámozására, aprítására.Santoku 160-180 mm: a santoku (japán szakácskés) hús, hal és zöldség vágására szolgál, a santoku jelentése: három képesség.Chef (gyuto) 180-270 mm: európai stílusú szakácskés (séfkés).
Boning (honesuki) 140-160 mm: csontozókés enyhén aszimmetrikus élezéssel, vastagabb pengével.Slicer (sujihiki) 210-270 mm: hússzeletelő, a gyutóénál karcsúbb pengével.Sashimi (yanagiba) 210-330 mm: halfiléző-szeletelő kés tradicionális aszimmetrikus élezéssel